PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

  • Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
  • Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.

Pomoc żywnościowa w gminie Klucze przekazywana jest za pośrednictwem w współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej Chrześcijańskiemu Stowarzyszeniu Dobroczynnemu. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

  • Przygotowania posiłków,
  • Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
  • Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
  • Zapobiegania marnowaniu żywności.

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2019

Podprogram 2019  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES WYDAWANIA ŻYWNOŚCI: wrzesień 2019 – czerwiec 2020

 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 50,5 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) fasola biała 3,2 kg,

3) koncentrat pomidorowy 1,28 kg,

4) buraczki wiórki 1,05 kg,

5) powidła śliwkowe 1,80 kg,

6) sok jabłkowy klarowany 4l

  1. Artykuły skrobiowe:

7) makaron jajeczny 4,50 kg,

8) makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg,

9) ryż biały 3 kg,

10) kasza gryczana 1,50 kg,

11) herbatniki maślane  0,80 kg,

  1. Artykuły mleczne:

12) mleko UHT 7 l,

13) ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

  1. Artykuły mięsne:

14) szynka drobiowa 2,70 kg,

15) szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,

16) pasztet wieprzowy 0,48 kg,

17) filet z makreli w oleju 1,53 kg,

  1. Cukier:

18) cukier biały 4kg,

  1. Tłuszcze:

19) olej rzepakowy 4 l,

  1. Dania gotowe:

20) gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

 

Podsumowanie Podprogramu 2018

W ramach Podprogramu 2018 Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne objęła wsparciem żywnościowym 639 osób przekazując 39,5334 ton żywności w formie paczek 3351 szt.

Podsumowanie Podprogramu 2017

W ramach Podprogramu 2017 Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne objęła wsparciem żywnościowym  692 osób przekazując 41,8526 żywności w formie paczek 3240 szt.

We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.

Dodatkowo Chrześcijańskie Stowarzyszenie Dobroczynne realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak: porady psychologiczne, zawodowe, wigilie, dzień dziecka.

 

udostepnij

Comments are closed.